Categorieën
Algemeen

Wat is het verschil tussen een kurk en een schroefdop?

Wat is nou precies het verschil tussen kurk en een schroefdop? Er zijn veel verschillende mening over dit onderwerp. De oude garde houdt vaak nog vast aan kurken als ze wijn kopen maar over het algemeen kun je zeggen dat de schroefdorp duidelijk aan terrein aan het winnen is. Wij hebben alle voor en nadelen op een rijtje gezet. Verder bespreken we ook nog andere alternatieven om een fles af te sluiten.

Voordelen kurk

Kurk was een van de weinige natuurlijke producten dat vast en sterk genoeg was om de inhoud in een glazen fles te houden. Zo is het gebruiken van de kurk als sluiting van wijnflessen ontstaan.
Kurk is een natuurproduct en wordt gemaakt van de bast van een kurkeik. Dit maakt kurk een milieuvriendelijk product. Alleen 100% natuurlijke kurken zijn recyclebaar. Echter komen deze niet meer zoveel voor. Alleen nog maar bij wijnen die gemiddeld meer dan €30,00 euro kosten.

Een kurk houdt de wijn goed, ook naarmate de wijn ouder wordt. Kurk laat ongeveer 1 mg zuurstof door per jaar, en dat is precies genoeg om de wijn te laten rijpen. Uiteindelijk worden er zo nieuwe smaken ontwikkelt. Een ander voordeel van de kurk is de beleving die er bij komt kijken. Het open maken van een fles met een kurk blijft leuk om te doen. Of dit nou thuis is, of in een restaurant.

Voordelen schroefdop

Bij een schroefdop is de fles velen makkelijker open te maken en af te sluiten. Je hebt geen kurkentrekker nodig. Bij het openen van een fles met kurk, kan er nog weleens kurk afbreken en achterblijven in de wijn. Hier heb je geen last van bij een schroefdop.

De verkoop van de schroefdop is ook nog eens goedkoper voor de wijnmaker. Hierdoor ontstaat er vaak ook een betere prijs-kwaliteit verhouding. Een wijnfles met een schroefdop hoef je ook niet liggend te bewaren. Deze kan je ook rechtop laten staan.

Nadelen

De schroefdop kan op sommigen een goedkope indruk geven. Het wordt vaak geassocieerd met goedkope wijn, terwijl dit helemaal niet terecht hoeft te zijn. Het geeft niet dezelfde beleving als een kurk, en dat kan een nadeel zijn. Beleving speelt tenslotte een belangrijke rol.

Een nadeel van kurk is dat het duurder tegenover de schroefdop. Kurk is een stuk schaarser dan een schroefdop. Het is geen product wat je in massa’s kan produceren. Verder geeft ongeveer 1% van de kurken, een kurksmaak in de wijn. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie in de kurk, wat een muffe smaak en geur geeft.

De fles anders afsluiten?

Een ander alternatief is een kurk van kunststof. Kunststofkurken laten ook maar een klein beetje zuurstof door waardoor je de wijn goed kan bewaren. Nog een voordeel van de kunststof kurk is dat er geen kurksmaak afgeeft. Het nadeel van een kunststofkurk is dat het niet zo milieuvriendelijk is.
Maar je kan ook gaan voor de vinolok, een sluiting van glas. Deze sluiting zie je vooral veel in Oostenrijk en je komt het in verschillende kleuren tegen. Het voordeel van de glazen kurk is dat hij recyclebaar is, het nadeel is dat hij wellicht aan de prijzige kant is (om de produceren).